Sajnos sokan nem tudják, de napjainkban a legtöbb klíma nem csak, hogy képes fűteni, de az egyik leggazdaságosabb módszer! Lényegében egy levegő-levegő rendszerű hőszivattyúról beszélünk. Pontosan ezért az áramszolgáltatóknál igényelni lehet kedvezményes áramot ami tovább csökkenti a fűtési vagy akár hűtési költséget. (H illetve GEO tarifa)
 

Először sokan megijednek, hiszen köztudott, hogy árammal fűteni drága DE jelen esetben egy olyan technológiáról van szó melynek hatékonysága többszöröse egy villanyradiátorhoz képest.
Egy példával egyszerűsítve, míg a legtöbb elektromos fűtőtest 1kW energiából 1kW hőt állít elő addig egy klíma 4kW-ot (természetesen ez egy körülbelüli érték, mert több mindentől függ a hatékonyság, például a készülék típusától, külső hőmérséklettől)

További előnyei közt van az is, hogy egyúttal már a terület hűtése is megoldott amire egyre nagyobb szükség van a növekvő átlaghőmérséklet miatt.

Aztán mivel a jelenlegi jogszabályok alapján már csak új kondenzációs kazánt lehet beépíteni, amihez párosul általában új kémény bélelés és az engedélyek így általában jóval költségesebb megoldás mint a klíma, főleg ha nincsenek meg a radiátorok és azok csövezése vagy esetleg a gázcső kiállás se.
Nem beszélve az időről, míg egy kazános fűtési rendszer heteket de inkább hónapokat vehet igénybe és megannyi bontási munkával jár, addig a klímát pár óra alatt be lehet szerelni.

Az idei, 2021-re vonatkozó jogszabálymódosítás (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet-et módosító 41/2019. (XI. 14.) ITM rendelet) leginkább az építészet területén hoz változásokat. Ez azt mondja ki, hogy 2021. január 1-jétől új lakóépület csak úgy kaphat használatbavételi engedélyt, ha energiaigényének minimum 25 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítja. Vagyis épület energiaigényét legalább 25 százalékos mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított.
Mivel a klíma egy levegő-levegő rendszerű hőszivattyú így beépítésével teljesíteni lehet ezen követelményt.

Mint tudjuk a gáz ára valószínű nőni fog idővel, mivel más országoktól kapjuk sajnos a folyamatos ellátottság sem garantált. Ehhez képest az áramot több fajta módon elő tudjuk állítani, saját erőművekkel rendelkezünk. Sőt, ha saját napelemmel rendelkezünk akár ingyen is kifűthetjük/hűthetjük a házunkat!
 

Adatkezelési tájékoztató
Kapcsolat
Adatvédelmi Nyilatkozat
Letölthető dokumentumok

© Klímatelepítők.hu 2020-2021